17.7.2020 Leivänmurto – Paimenen kynästä

Neljä Raamatullista totuutta jotka eivät pala tulessakaan:

Leivänmurto

Apt 2:42 Ja he pysyivät apostolien opetuksessa ja keskinäisessä yhteydessä ja leivän murtamisessa ja rukouksissa. jae 46. Ja he olivat alati, joka päivä, yksimielisesti pyhäkössä ja mursivat kodeissa leipää ja nauttivat ruokansa riemulla ja sydämen yksinkertaisuudella”.

Yli 2000 vuoden ajan ovat uskovat tahoillaan kokoontuneet yhteen ja näihin yhteisiin  hetkiin on useasti liittynyt myös ”leivän murto” eli Herran pyhä ehtoollinen.

Käytäntöjä,  kuinka usein sitä vietetään, on hyvinkin erilaisia. Joissakin seurakunnissa Herran pöytä rakennetaan kerran viikossa, toisissa kerran kuukaudessa. Määrällä ei niinkään ole merkitystä vaan itse asialla.

”Niin usein kuin te syötte, tehkää se minun muistokseni”

Apostolisesta ehtoolliskäytännöstä Luukas kirjoittaa, että ensimmäisen seurakunnan jäsenet mursivat leipää kodeissa. Liekö syy tähän käytäntöön se, että joukko kasvoi niin nopeasti jopa 5000 jäseneen, ettei käytännössä ollut paikkaa jossa olisivat voineet toimia toisin. Voimme todeta että ”yläsali” ei enää riittänyt.

Herran pöydän rakensi ensimmäisenä itse Jeesus opetuslapsilleen ennen kuin hän nousi ja lähti kulkemaan omaa ”Via Doloroosaansa”, jolla tiellä hänen ruumiinsa murrettiin ja verensä vuodatettiin.

Jeesus mursi leivän. Hänen happamaton (synnitön) elämän leipä murrettiin ja jauhettiin hienoksi jauhoksi, josta leivottiin tuskan tulissa meille se Herran pöytä, joka julistaa meille täydellisen sovituksen ja anteeksiantamuksen synneistämme.

Hänen kallis ja puhdas Jumalan pojan veri vuoti, josta Pietari kirjoittaa ”tietäen, ettette ole millään katoavaisella, ette hopealla ettekä kullalla, lunastetut turhasta, isiltä peritystä vaelluksestanne, vaan Kristuksen kalliilla verellä, niin kuin virheettömän ja tahrattoman karitsan ” 1Piet.1:18,19

Opetus Herran ehtoollisen merkityksestä pakanain apostoleille oli niin tärkeä, ettei siihen riittänyt muiden apostolien antama tieto, vaan Herra halusi itse sen Paavalille opettaa erityisesti pakanoita silmällä pitäen. Opetukseen liittyi myös laajempaa sisältöä Herran ehtoollisen oikeasta nauttimisesta. Tätä opetusta ei evankeliumeista löydy. Se on ymmärrettävää siksikin, kun juutalaisen ja pakanallisen kulttuurin välillä oli suuri ero mm. ruuan nauttimisessa.

”Sillä minä olen saanut Herralta sen, minkä myös olen teille tiedoksi antanut, että Herra Jeesus sinä yönä, jona hänet kavallettiin, otti leivän, kiitti, mursi ja sanoi: ”Tämä on minun ruumiini, joka teidän edestänne annetaan; tehkää tämä minun muistokseni.” Samoin hän otti myös maljan aterian jälkeen ja sanoi: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni; niin usein kuin te juotte, tehkää se minun muistokseni.”
Sillä niin usein kuin te syötte tätä leipää ja juotte tämän maljan, te julistatte Herran kuolemaa, siihen asti kun hän tulee. Sen tähden, joka kelvottomasti syö tätä leipää tai juo Herran maljan, hän on oleva vikapää Herran ruumiiseen ja vereen.
Koetelkoon siis ihminen itseänsä, ja niin syököön tätä leipää ja juokoon tästä maljasta”1 Kor. 11:23-28

Missä tilanteessa Herra ehtoollisen merkityksen Paavalille opetti, (silloinko kun oli temmattuna paratiisissa?) sitä hän ei kerro, mutta ymmärrämme että äärettömän tärkeä hetki se on ollut. Jotkut pysähtymiset lähetysmatkoilla Vähässä-Aasiassa sekä Euroopan mantereella pitivät sisällään yhteisiä ”leivän murto”hetkiä uskovien luona.

Jokainen uudestisyntynyt on jo saanut kokea uskoon tullessaan sen mitä ehtoollisen hengellinen sisältö merkitsee. Kaikki rikkomukset on sovitettu, kaikki synnit saatu anteeksi.

Herran pöytä, ehtoollinen,  on pyhä. Paavalin piti mm. korinttolaisille teroittaa Herran  ehtoollisen oikean nauttimisen merkitystä. Tuohon aikaan yhteiset hetket sisälsivät myös muuta ateriointia,  nk. rakkauden aterioita. Siksi Paavali liittää tähän Herran ehtoollisen oikean nauttimisen.

Sana ”koetelkoon (tutkikoon) kukin itseänsä ja sitten syököön” osoittaa meille ihmisille tien tutkia oman sydämemme tilaa, puhtautta, ja jos aihetta on niin tehdä parannusta. Näin me voimme hyvällä omalla tunnolla käydä nauttimaan Jumalan lapsilleen valmistaman leivän ja viinin siunauksen.

Raamatussa on mainittu yli 300 kohtaa jotka viittaavat Herran tuloon. Yksi näistä liittyy Paavalin mainintaan ehtoollisen nauttimisesta myös muistutuksena Herran Jeesuksen takaisin tulosta. Näin me julistamme Herran täydellistä sovitusta puolestamme kuin myös sitä päivää jolloin hän tulee takaisin noutamaan puhdistetun morsiusseurakuntansa.

Maranata,  Herramme tulee

Pastori Hannu Grönroos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *